17 май 2007

Ски скокове

Днес е някакъв празник и неработен ден във Финландия и по случая реших да се поразходя из Лахти, да го опозная. Времето беше слънчево, но духаше вятър и се беше хладно. Стигнах до езерото "Весиярви" - едно от големите във Финландия. В началото на парка към него има музикални фонтани, които явно в момента са в почивка (или реконструкция). До брега на езерото се намира конгресната и концертна зала "Сибелиус", в която се изпълняват основно симфонични концерти, но има и такива със съвременна музика. Интересното за нея е, че е изградена изцяло от дърво и обвита в стъкло.

След като разгледах около езерото, се отправих към спортния център, лъдето се намират трите шанци за ски скокове, ски стадион, зала за панаири, закрита ледена пързалка, ски музей и нормален стадион с писти, на който се провеждат и състезания по биатлон през зимата. В ски музея има симулатори за ски скокове, за ски слалом и свободен стил и мишени за биатлон. Разбира се, минах през всичко и установих, че зимните спортове не са замен. Въпреки, че на симулатора за скокове успях да скоча 99 метра в най-добрия си опит. Иначе се въртях около 80-те метра. На ски слалома успях да пребия моя играч (няколко пъти, за по-сигурно) и така и не стигнах до финала. За биатлона въобще няма смисъл да говоря - от три опита с по 5 изстрела нацелих само 3 мишени. Така и не успях да я стабилизирам тая пушка. Реших, че няма смисъл да си губя повече времето там и си продължих разходката обратно към центъра.

И там ... какво ми се случи. Мотах се аз из разни второстепенни улички, акъла ми се моташе накъде другаде, и стигнах до някакво кръстовище. С периферното зрение видах, че идва кола от дясно, изчаках я да премине и тръгнах да пресичам. Тъкмо направих две крачки и колата едва минала зебрата рязко наби спирачки и спря. Спрях и аз и в този момент ума ми се върна и в рамките на 2 секунди осъзнах какво става. Колата беше полицейска, на кръстовището се оказа, че има пешеходен светофар и на всичко отгоре свети червено в моята посока! Я бързо две крачки назад! Шофьора само ме погледна, аз му се ухилих и той си продължи. Интересно как би се развила цялата ситация, ако беше слязъл и установил, че не нося никакви документи за самоличност в себе си? Имах само една карта със снимка и чип (!?!?) издадена от Ирландските имиграционни власти, на гърба на която с големи букви пише "Това не е документ за самоличност!"

Няма коментари: