28 февруари 2006

Музея за изящни изкуства

Ходих в Събота в "Музея за изящни изкуства" в Монтреал на изложба за Екатерина Велика. Изложбата се състоеше от експонати от Ермитажа, събирани през годините на нейното управление. Картини, книги, бижута, каляската за коронации.

Направи ми впечатление, в изложените книги, руската азбука която се е използвала тогава. В нея присъстваха буквите "ъ" (в края на някои съществителни), "отворено е" и "i" (но с две точки отгоре).

Беше изложен и етикета за поведение, които е трябвало да спазват всички посетители в Ермитажа. За нарушителите, наказанията са били от сорта на "да изпие чаша студена вода", "да прочете на висок глас една страница от "Телемахида" " (представа нямам какво представлява книгата) или пък "да не пъде допускан повече в сградата". Явно от тези правила произлиза израза "Пий една студена вода!"

Във всички видове музеи и експозиции тук има аудио гидове. Това представлява слушалка с клавиатура. До някои от експонатите има отбелязан номер, който ако се набере на клавиатурата в слушалката могат да се чуят по-подробни обяснения за тях. Мързелива работа. Разхождаш си се из музея и гледаш как всички са залепили уши за слушалките. Този път и аз бях в това число.

Няма коментари: