18 юли 2007

Събитията от последните дни

В Понеделник, в сутрешния блок на Канал 1, е гостувал привиканият от СДВР блогър Мишел, Йовко и Симион Патеев, за да коментират действията на МВР от последните дни, срещу разпространяването на информация относно протестите в подкрепа на Странджа. От МВР са отказали присъствие и вместо това са изпратили писмо с тяхната гледна точка. Запис от тази част на предаването има в YouTube разделен на част 1 и част 2.



Утре 19 Юли 2007 от 19:00 пред НДК се организира нов протест в защита на природата и свободното слово. Текста, взет от Наблюдател, гласи:

Нов протест - четвъртък 19:00 - пред НДК
Мотивите са природата и свободата на словото

Граждани стягат отново митинг-шествие за опазване на природата в България. Мирният протест ще бъде и срещу опита на МВР да ограничи свободата на словото в интернет. Сборният пункт на природозащитниците е пред НДК в четвъртък, 19 юли, от 19:00.

Шествието ще започне от там и ще премине по булевард "Витоша", ул. "Солунска" и ще приключи пред Храм-паметника "Св. Александър Невски". Това се казва в прессъобщение на организаторите изпратено до медиите. Целият текст на съобщението е на този адрес = >> и скоро ще бъде публикуван на сайта
http://savestrandja.ludost.net/, казват инициаторите.

Гражданите са внесли уведомление за мирното шествие до Столична община в законоустановения срок от 48 часа и очакват разрешение. Това съобщи Ивайло Стоименов, който е докторант в Софийския университет ''Св. Климент Охридски". Очакваме съдействие от полицията за безпроблемното протичане на митинга, каза още Стоименов пред "Наблюдател". Време е гражданите да покажат, че подкрепят българскаа природа не само на думи, а да дойдат на митинга, за да покажем, че сме силни, добави той.

Част от протестиращите ще носят лепенки на устите си в знак на протест срещу потъпкването на свободата на словото.



Колегите тук са луднали по почивки в България. Миналата година един е ходил на Слънчев бряг, тази друг ще ходи там. Трети също се оглеждаше къде точно да иде. Аз му казах, че в Несебър сигурно ще му хареса и той май е решен да иде. Чудя се дали да не го разубедя, след тамошното убийство на шведски турист от охраната на дискотека. Тук отново има видео от случката.

Няма коментари: