14 октомври 2007

В движение

Реших да си купя кола, понеже тук на село е страшно скучно през уикендите. В последните няколко дни разгледах сигурно всички сайтове, които предлагат коли на старо из цяла Ирландия. В Петък попаднах на доста изгодна оферта от представител на Форд, който се намира близо до офиса. Тук, независимо че дадена фирма е представител на определена марка коли, при нея могат да се намерят на старо всякакви други марки. Причина за това е, че продават нови коли, като вземат стари с доплащане. После тези старите ги постягат леко и ги продават като коли втора употреба с гаранция. Гаранцията е около 6 месеца, предполагам, но това оскъпява колата с поне 1000 евро.

Понеже офертата за тази кола е доста изгодна (чак до степен съмнителна) през обедната почивка отскочих на един бърз оглед. Иде реч за един Сеат Кордоба 1.4 2000 година на 55 хил. мили (около 88 хил. км.), който го предлагаха за 1500 евро. Казаха ми, че не им се занимава с тази кола и въобще не са я отремонтирали. Оказа се също, че и вече са я продали, на друг търговец. Аз тогава попитах дали той няма да ми я продаде. Обадиха му се и той предложи оферта 1800. Аз казах, че звучи добре и поисках да погледна по-обстойно колата. Определено й трябват 4 нови гуми и основно почистване вътре, но всичко останало изглежда ОК. Продавачът от магазина на Форд, каза че ще накара и механик да я прегледа и да каже дали има нужда още нещо да й се смени. Обадиха ми се в късния следобед и ми казаха, че всичко й е наред и най-много да трябва да сменя маслото. Разбрахме се във Вторник да ида, да я покарам лично и евентуално да я закупя.

В Събота времето беше слънчево и приятно и се разходих с колелото и до другите търговци в околността (между другото най-накрая си купих и каска за колелото), за да видя на живо и те какво предлагат. Трудно могат да бият подобна оферта, но все пак. Определено коли 2000 година вървят между 2000 и 6000 евро, че и нагоре в зависимост от обема на двигателя, марката и навъртяния километраж. Върха на наглостта обаче беше едно Рено Клио 1.2 2000 година с километраж над 180 хил. км. на което искаха 4000 евро. Тц-тц.

Няма коментари: